Paard & Natuur

 

Al meer dan 35 jaar houden wij paarden. Heel vroeger begonnen op een manege, waar de paarden in stands werden gehouden en de hele winter op stal stonden. In de zomer mochten de paarden een dagdeel op de wei en dat was het. Als tiener voelde dat al niet goed, maar het was destijds heel normaal om paarden zoveel op stal te houden.

We nemen een grote sprong in de tijd en gelukkig speelt dierenwelzijn nu een belangrijke rol bij huisvesting en zijn zulke traditionele manege's (bijna) verleden tijd. Achter ons huis ligt het paardenparadijs voor onze kudde. In de loop van de jaren hebben we een track systeem aangelegd met maar liefst 12 voerstations, kruidenrijke weides, voedselhagen en inheemse bomengroepen en een Wadi. Hier heeft onze kudde alle ruimte voor de 3 kernwaarden voor paardenwelzijn: Friends, Forage & Freedom. 

Ons concept van paarden houden en natuurlijk weide management is onder andere gebaseerd op het concept van Equi Habitat - hier vind je niet alleen een track en leefruimtes voor paarden, maar ook veel ruimte voor de natuur. De bedenker hiervan is VivaConcept in België. Door middel van de aanleg van (inheemse) hagen, het maken van voedselbosjes en natuurlijk weidebeleid met kruidenmengsels, proberen we de biodiversiteit op het perceel te vergroten. Zo is het eens zo saaie en uniforme weiland een waar paradijsje geworden, niet alleen voor de pony's maar ook voor bijen, kikkers, vlinders en allerlei soorten vogels. 


De Wadi (Water Afvoer en Drainage Infiltratie) heeft een erg belangrijke functie om het overtollige regenwater bij hevige regenval op te vangen en af te voeren, zodat de tracks droog blijven. Daarnaast biedt de Wadi een mooie schuilplek voor insecten, kleine amfibieën en, dankzij de bomengroep met walnoot, elst en wilg, ook voor vogels. De paarden staan ook erg graag op de heuvel achter de Wadi. 

 

Op verschillende plekken hebben we voedselhagen aangelegd. Dit is een gevarieerde inheemse haag met verschillende eetbare hagen en struiken, zoals bessenstruiken, rozenbottel, kornoelje, meidoorn, amandelwilg, walnoot en diverse hoogstam fruitbomen. Dit trekt vele vogel- en insectensoorten naar ons perceel waardoor de natuurlijke balans wordt verbeterd. 


Wij hebben door de jaren heen gezien dat deze manier van paarden houden veel voordelen heeft. Door het lopen op verschillende ondergronden en 24/7 vrij kunnen bewegen, hebben de dieren sterkere hoeven en pezen en een betere weerstand. Ook mentaal zijn ze stabieler geworden en rustiger. Maar natuurlijk zijn er ook nadelen, zoals het langer bezig zijn met uitmesten en het onderhoud van het (lange) track. Groepshuisvesting is ook uitdagend als er een dier ziek wordt of een blessure heeft en dus afgezonderd moet worden. Om die reden hebben we het terrein zó ingericht, dat het mogelijk is om 2 gescheiden tracks te maken mocht dat nodig zijn. 

 

Wij zien het houden van paarden als een totaalplaatje en behalve de leefomstandigheden, vinden wij het belangrijk dat het paard ook getraind wordt op een manier die bij het paard past. Duidelijk leiderschap en gevarieerde training horen ook bij het management van het paardenwelzijn. Geen enkel paard is gemaakt om rondjes te lopen in een bak, daarom trainen wij voornamelijk op buitenrit met alle uitdagingen die daar bij horen. Zo hebben we hele fijne en stabiele rijpaarden gemaakt van onze projectpaarden, waarvan sommige bestempeld waren als "onberijdbaar". Door goed te kijken en te luisteren naar onze paarden, hebben we hele goede resultaten geboekt met ze.

 

We hebben hard gewerkt om zowel hun leefomgeving als de training zo optimaal mogelijk aan te passen op de individuele behoeftes binnen ons budget. 

Er zullen waarschijnlijk altijd verbeterpunten blijven en we blijven onszelf continu ontwikkelen op het gebied van paardenwelzijn en natuur, maar dat doen we met liefde voor onze dieren!

Wil jij meer weten over onze manier van paarden houden en "lessons learned"? Neem dan contact op via de contactpagina. 

🔸Online adviesgesprek 

🔸 Adviesgesprek op locatie 

🔸 Analyse van de mogelijkheden op jouw locatie